luni, 7 octombrie 2013

Ce iti trebuie pentru o ferma profitabila de melci

Ferme neacoperite
Din informatii care le detinem, o ferma cu o investitie mare, de ordinul la cateva mii de dolari, devine profitabila din primul export. Tipul de ferma prezentat se considera a fi cea mai profitabila din punct de vedere economic deoarece nu necesita multa munca sau cheltuieli majore (doar apa, curentul cu care se mentin stropitorile si munca angajatilor care e minima). Aceasta metoda de a creste melcii este cel mai mult folosita in Italia. Dezavantajele acestui tip de ferma este ca se obtine o singura productie pe an.

Pe ce se cheltuiesc banii din investitii:
- un teren destul de mare, preferabil peste 2000 mp (minim pentru rentabilitate), care sa fie neumbrit si usor inclinat spre nord ca sa nu se formeze balti in timpul ploilor
- optional, o analiza chimica a solului si a indicilor termici din aer si din sol din ultimii 15 ani pentru eventuale modificari ( in capitolul Climatul artificial pentru cresterea melcilor e explicat mediul acceptat de melci)
- un gard solid care sa inconjoare terenul pentru a apara melcii de pradatorii terestri (vulpea, ariciul, broaste, nevastuici etc.)
- impartiti terenul pe lungime in fasii de cate (aproximativ) 4 m dintre care jumatate de metru va fi pentru trecerea lucratorilor si inconjurati fasiile cu pereti de lemn, plastic, fibra sau tabla subtire de otel care sa fie cam de 60-70 cm inaltime si 10-15 cm ingropati in pamant ca sa nu sape melcii pe sub pereti. Pentru a evita iesirea melcilor se infasoara partea de sus a peretelui cu o banda de cupru cam de 7 cm latime (unii crescatori sustin ineficienta acestei metode).

Atentionam ca peretele de lemn nu protejeaza ferma impotriva daunatorilor precum urechelnite, miriapode s.a. O alta metoda de a mentine melcii in ingraditura este sa indoiti partea de sus a gardului inauntru, daca este posibil, intr-un V ascutit cu un unghi de 20 grade. Cochilia melcilor va atinge cu spatele paravanul inainte sa se tarasca pe partea inclinata si astfel nu va putea inainta.

Helitex Puteti sa inconjurati fasiile de pamant cu Helitex (o plasa speciala patentata in Italia si garantata pentru 20 ani) cam de 1 m inaltime (pentru calcul: 3,5 m * lungimea terenului * pretul de metru de helitex cam de 1m latime) care va fi prinsa la fiecare un metru de cate un stalp de lemn sau PVC cam de 80 cm inaltime. Explicatii mai detaliate despre plasa veti primi la cumpararea ei. In Romania se poate cumpara de la reprezentantul Institutului de Hericicultura din Italia sau de la firma Alimenti Naturali a carui date de contact le gasiti in Plan de afaceri.

Trebuie mentionat ca in prezent pretul acestui material este destul de ridicat in Romania, pentru un hectar de teren ajungandu-se la aproximativ 8000 euro.

- in fasiile de teren se vor cultiva plantele preferate melcilor (vezi capitolul Hrana). Se prefera plantele bienale pentru speciile de melci care ajung la maturitate in doi ani. Pe langa plantele care cresc in imprejmuiri sa le dati si hrana uscata (vezi capitolul Hrana)
- se vor agata benzi colorate de rafie de stalpi pentru a inlatura pasarile pradatoare
- optional: la baza gardului se va pune tabla zincata pentru ca melcii sa nu fie atrasi de mirosul plantelor autohtone

- se va pune la punct un sistem de irigatii cu aspersoare pentru umectarea terenului in zilele toride. Cand vor functiona aspersoarele apa trebuie sa ajunga pe tot teritoriul in care sunt melcii. Nu lasati zone neacoperite de aspersoare deoarece acele locuri vor fi evitate de melci sau melcii care sunt deja in locurile acelea nu vor creste asa ca nu veti face nici o economie punand mai putine irigatoare. Cand cumparati aspersoarele intrebati vanzatorul de cele mai fine aspersoare deoarece melcii prefera o umiditate de tip ceata. Irigarea se va face o data la 2-3 zile timp de 10-12 minute pe inserat doar in lunile secetoase. Aveti grija ca aspersoarele sa nu fie prea puternice ca sa nu faca balti si sa inece melcii.

- construiti mici canale de scurgere in caz de ploi puternice.
- pentru melci din specia Aspersa: se va cumpara si un plastic extrem de fin numit tesuto non tesuto cu care se acopera fasiile de pamant iarna cand melcii hiberneaza. Acesti melci au nevoie de acest plastic pentru a rezista frigurilor iernii. Tesuto non tesuto poate fi cumparat de la reprezentantul Institutului de Helicicultura din Italia
- optional: se pot pune tevi de scurgeri taiate de-a lungul prin teritoriul melcilor pe post de ascunzatoare. Tevile de scurgeri nu trebuie sa fie din cupru sau ciment
- Puneti farfurii pentru apa de baut. Farfuriile trebuie sa fie plate pentru ca melcii sa nu se inece si sa fie destul de late ca sa aiba toti melcii acces la ele.
- Pe langa aceste amenajari ar trebui sa aveti si o "maternitate" despre care se va discuta mai tarziu

Ferme in incaperi
Crearea unei astfel de ferme impune o investitie majora si cere supraveghere zilnica din partea unui ingrijitor. Totusi aceasta ferma va permite sa aveti melci maturi de mai multe ori pe an. Acest tip de ferma s-a adoptat cu succes in Franta unde pretentiosii cumparatorii pretind sa aiba melci proaspeti pe parcursul intregului an. Acest tip de ferma nu are o viabilitate la fel de mare ca fermele neacoperite si reintoarcerea banilor din investitie nu se asteapta din primul an.

Prima metoda (sere) :
- se construiesc sere (ca orice sera de rosii sau flori) care constau dintr-o structura din niste arcuri mari peste care se pune o plasa termoizolanta. Serele iau locul fasiilor de la ferma neacoperita. Restul constructiei se face ca la ferma neacoperita, inclusiv cu plantarea mancarii, cu cheltuieli in plus pentru mentinerea temperaturii, umiditatii si luminozitatii in sere. Conditiile artificiale care trebuiesc create vor fi discutate mai jos.

A doua metoda (tuneluri de plastic, lemn, fibra sau otel sau cutii care sa nu fie de carton) :
- in sere sau in incaperi special amenajate se vor aranja niste tuneluri de plastic din care trebuie taiata o portiune pe lungime cam de 1/3 -1/4 din tunel. Peste deschizatura se pune un paravan transparent sau o plasa. Daca se poate inramati paravanul sau plasa bine intinsa dupa dimensiunile deschizaturii (capac din plasa) ca accesul la melci sa fie usor. In partea de jos a tunelului faceti o gaura de diametrul 5 mm pentru a elimina apa nenecesara (ca la ghivecele de flori).

In tunel puneti pamant care sa acopere 1/3 din aria care o pot ocupa melcii, pe care il veti schimba in mod regulat deoarece se va umple de mucoase. Daca credeti ca folositi prea mult pamant puteti puneti pietris sub stratul de pamant care trebuie sa fie nu mai mic de 5 cm. Optional se poate acoperi partial pamantul cu muschi de padure. Peste fiecare tunel aranjati un sistem de irigare cu aspersoare care va mentine umiditatea in limitele normale cresterii melcilor. Melcii vor "face baie" doar cateva minute seara. In tub se vor aranja si niste farfurioare cu apa potabila care trebuie sa fie plate si largi (pentru explicatie vezi capitolul Ferme neacoperite). Partea buna a acestui tip de ferme e ca puteti etaja tunelurile astfel incat veti folosi spatiu la toata capacitatea sa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .