luni, 21 aprilie 2014

Amenajarea fermei de melci

Amenajarea Fermei

Dupa ce terminam cu pasii preliminari, urmeaza aranjarea propiru-zisa a fermei de crestere a melcilor. Mare grija trebuie sa avem la construirea tarcului. Trebuie gasita o modalitate prin care sa oprim evadarea melcilor, lucru care se realizeaza prin delimitarea perimetrului exterior cu un gard de tabla zincata iar tarcurile interioare cu plasa Helitex.

Partea exterioara se realizeaza din coli de tabla zincata cu diametrul de 2x1m si cu grosimea de 0,3- 0,5 mm. (de preferat tabla zincata sa fie ondulata)
Tabla se ingroapa la o adancime de 30 de cm si il vom consolida cu stalpi de ciment fier sau lemn pe partea exterioara. Stalpi vor fi dispusi la o distanta de 1,9 m unul face de celalat sa fie netezi pentru a preveni accesul altor animale sau insecte in ferma. Stalpii trebuie protejati si de intemperii, ploaie, zapada, dati cu un strat de vopsea, mai ales cei de metal sau lemn.

Usa de acces se realizeaza tot din tabla, iar pentru o protectie mai buna deasupra tablei putem pune plasa de sarma si sarma ghimpata pe toata suprafata fermei pana la inaltimea de 1,8m.
Sa nu uitam de dezinfector. Sapam o groapa cu adancimea de 30-35cm, lungimea de 2 m si latimea de 1,5 m, turnam un strat de beton de 5-10 cm grosime. In interiorul gropii adaugam un burete gros de 10-15 cm inmuiat in hidroxid de natriu, care serveste la dezinfectia incaltamintei. Langa poarta punem un lighean cu solutie de hidroxid de sodiu pentru dezinfectarea mainilor.

Pentru separarea straturilor trebuie sa instalam stalpi de lemn la distanta de 4-5 m intre ei si la fixarea gardului. Stalpii de lemn trebuie sa aibe diametrul de 5 cm si sa ramana 90-100 cm deasupra solului. Straturile de reproductie cat si cele de crestere se inconjoara cu plasa Helitex, care este rezistenta la secretia acida a melcilor si este prevazuta cu doua opritoare pentru a preveni evadarea melcilor.
Plasa Helitex se monteaza pe parte interioara a stalpilor de lemn, se ingroapa in pamant la o distanta de 10 cm (in forma unui canal). Se desface plasa Helix pe intraga lungime a gardului si se intinde pe pamant. Prin deschizaturile de sus se trage sarma de fier plastificata sau zincata pana va cuprinde intreaga plasa. Se ridica plasa si se monteaza pe stalpii de lemn prin intermediul unor scoabe din material plastic sau fier.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © . Cresterea melcilor, ferma de melci - Posts · Comments
Theme Template by .